България ГКПП „Малко Търново“
▶ „Имаме съгласие с Република Турция да работим в синхрон за разширяване на ГКПП „Малко Търново“. Това заяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с посланика на южната ни съседка Мехмет Саит Уянък посетиха днес ГКПП „Малко Търново“ и ГКПП „Дерекьой“. Визитата е в продължение на работната им среща от началото на миналата седмица, на която бяха обсъдени тежкият трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на пункта. В посещението се включиха още министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров, директорите на Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“ Георги Димов и Антон Златанов, областният управител на Бургас Мария Нейкова, както и кметовете на Бургас и Малко Търново Димитър Николов и Илиян Янчев.
▶ От турска страна беше представен проект за разширения на ГКПП „Дерекьой“, който включва разширение и за тежкотоварни автомобили. Според премиера Главчев преди синхронизирането на двата проекта, в България трябва да се проведе сериозна обществена дискусия дали да бъде разрешено преминаването на тирове през ГКПП „Малко Търново“. Това трябва да бъде съобразено с всички законови разпоредби и изискванията на Натура 2000, тъй като някои от участъците са на територията на защитена зона Странджа. Чак след това експерти от двете държави ще започнат да гледат детайлите.
▶ „Ние стартирахме дейностите, но пунктът няма да е готов по време на нашето служебно правителство. Основната ни задача е да проведем честни и прозрачни избори и да придвижваме започнатите проекти“, допълни Главчев. В следващите дни премиерът ще посети и ГКПП „Капитан Андреево“, което по данни на „Агенция Митници“ е второто най-натоварено в света с тенденция до 2-3 г. да заеме първото място. За него също има съгласие с Турция за синхронизирани действия по разширяване и модернизация.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *