Индийският премиер Нарендра Моди започва днес двудневно посещение в Русия, първото му, откакто Москва предприе нахлуването си в Украйна. Войната усложни отношенията между дългогодишните съюзници Москва и Делхи, тъй като тя стана повод Русия да се сближи с Китай, големият противник на Индия, предаде Асошиейтед прес.

Визитата на Моди предвижда среща с президента Владимир Путин, с когото за последно имаше разговори лице в лице на руска земя през 2019 г., в далекоизточния град Владивосток. Двамата лидери се срещнаха и през септември 2022 г. в Узбекистан в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Русия има силни връзки с Индия още от времето на Студената война, а значението на Делхи на ключов търговски партньор за Москва се усили, след като през февруари 2022 г. Кремъл прати войските си в Украйна. Китай и Индия се превърнаха в едни от най-големите купувачи на руски нефт, след като САЩ и съюзниците им наложиха санкции, които до голяма степен затвориха западните пазари за петролния износ на Москва.

Делхи избягва да осъжда водената от Русия война в Украйна и подчертава нуждата от мирно решение на конфликта.

Но в сътрудничеството между Москва и Делхи възникнаха и усложнения, защото заради бойните действия в Украйна Русия започна да развива по-тесни връзки с най-големия геополитически съперник на Индия, Китай.

Показателен беше фактът, че миналата седмица Моди пропусна срещата на върха на ШОС в Казахстан.

Чиетиг Баджапаи, експерт по Южна Азия в британския мозъчен тръст „Чатъм хаус“, отбелязва, че Индия напоследък все повече страни от форуми, на които Китай и Русия играят важна роля.

„Това много ясно си пролича по време на миналогодишното индийско председателство на ШОС, което мина почти незабелязано в Индия, но също и на тазгодишната среща на върха на организацията, когато Моди реши да я пропусне“, заяви Баджпаи.

През 2020 г. се стигна до кратки погранични стълкновения между Китай и Индия по спорната им граница в Хималаите, при които бяха убити най-малко 20 индийски и четирима китайски войници. Въпреки преговорите отношенията между Делхи и Пекин остават обтегнати.

Това напрежение в определена степен влияе на призмата, през която Делхи гледа на Москва.

„Отношенията на Русия с Китай будят известна тревога в Индия в контекста на все по-голямата настъпателност на Китай в региона“, каза Д. Бала Внкатеш Верма, бивш индийски посланик в Русия.

Но Моди ще се опита да съхрани близките отношения с Москва, която не само е важен търговски партньор за Индия, но и първостепенен доставчик на въоръжение и техника за индийската армия.

/БТА/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...