С началото на учебната година започва разпространението на някои от сезонните заразни болести, причинени от вируси и бактерии, сред децата и техните семейства. Важно е да се прави разлика между настинка, вирус, грип и COVID, а заболяването да не се омаловажава.

Сезонният грип, наричан инфлуенца, е остро вирусно заболяване, разпространено в цял свят, като случаите на заболяемост зачестяват през есенно-зимния сезон. Инкубационният период е 1-2 дни, а заболяването се характеризира с рязко начало, висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки, отпадналост и понякога непродуктивна кашлица.

Симптомите могат да продължат до 2 седмици като може да отсъстват болки в гърлото и хрема. Новият вариант на COVID-19 FLiRT пък се характеризира с по-плавна симптоматика, сходна на грипа, но с често срещани болки в гърлото, сухота и хрема, както и случаи на промяна на обоняние и вкус. Имунопрофилактиката се актуализира все повече със създаване на нови ваксини. Сезонната противогрипна ваксинация се препоръчва от Световната здравна организация /СЗО/ и Съвета на ЕС за деца на възраст 6 месеца и повече, за да се избегнат тежки усложнения от грипа и дори летален край.

Не по-малко важна е имунизацията за възрастните. Важно е да се ваксинират всяка есен срещу грип, особено ако са в рискова група, като най-подходящо е поставянето на ваксина през октомври. Бременността не е противопоказание за ваксинация с убити ваксини.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...