Предварителният договор за учредяване право на строеж на мултифункционалната сграда беше подписан от изпълнителния директор на научно-технологичния парк Тодор Младенов и директора на Национален STEM център проф. Найден Шиваров. Срокът за изпълнението на инвестицията в иновации с фокус върху STEM е до 31 май 2026 г., а финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новопостроеният Национален STEM център ще включва модерно и съвременно оборудвани лаборатории в пет основни направления: „Зелени технологии и устойчиво развитие“, “Роботика и кибер-физични системи”, “Дизайн и 3D прототипиране”, “Математика и информатика” и „Природни науки“. Предвидено е и създаване на зала за дигитално изкуство (Digital Art) и аудио визуално изкуство, зали за обучения, семинари и срещи, както и на учебни работилници (Maker Space). В него ще се подготвят и българските олимпийски отбори като очакванията са подобрените условия и модерна апаратура да създаде предпоставка и за още повече техни успехи на световни и регионални надпревари.

“Крайната цел на този мащабен проект е да се повиши мотивацията за учене и да се насърчи интереса и развиването на умения в дисциплините и областите, свързани с природни и инженерни науки, изкуствен интелект, роботика, информационни и комуникационни технологии, но също така иновативността и предприемчивостта за тяхното практическо приложение, включително в областта на лингвистичните познания и изкуствата”, каза след подписването на договора директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров.

„За екипа на София Тех Парк изграждането на Национален STEM център на територията на Парка е реализиране на проект от национално значение, който следва мисията и целите на първия в България научно-технологичния парк за развитие на иновационната среда у нас“, заяви изпълнителният директор на СТП Тодор Младенов. „Уверени сме, че Центърът ще допълни и разшири възможностите и услугите, които предоставя София Тех Парк за младите хора, предприемачите и академичната общност, и вратите му ще бъдат широко отворени за всеки жаден за знания и придобиване на нови умения учител и ученик“, посочи Младенов.

Предстои създаването на три изнесени бази за обучение към регионалните STEM центрове, а в началото на март стартира и изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната. При връчването на първите договори на училищата министърът на образованието и науката Галин Цоков посочи, че целта е не само да се създаде благоприятна STEM среда във всяко училище, но да се промени и работата на учителите, които трябва да могат да работят съвместно, да създават екипи със свои колеги и с ученици, които да учат проектно базирано. „По този начин учениците не само ще формират умения, но и у тях ще се възпита любов към природните науки, за да могат да станат в следващите години изследователи, инженери и хора, които движат напред технологичното развитие на България“, каза министър Цоков и акцентира, че развитието на STEM обучението е част от политиките на МОН за промяна на начина на обучение на децата и учениците – от възпроизвеждане на запаметено знание към формиране на конкретни умения и компетентности.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *