В Иран ще се проведе погребение на политическия ръководител на Хамас Исмаил Хания, който беше убит при удар в Техеран, за който се обвинява Израел.

Върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей ще води молитвите за Хания преди погребението му в Доха. По-рано той заплаши със „сурово наказание“ за убийството му, предаде АФП.

Смъртта на Хания беше обявена от иранската Революционна гвардия, която заяви, че той и неговият бодигард са били убити при удар по жилището им в иранската столица в 2:00 ч. сутринта местно време.

Това се случи само няколко часа след като Израел насочи и уби висшия командир на Хизбула Фуад Шукр при ответен удар по ливанската столица Бейрут, което доведе до нарастване на опасенията от по-широка регионална война.

Израел отказа да коментира удара в Техеран.

Хаменей, който има последната дума в политическите дела на Иран, заяви след смъртта на Хания, че е „наш дълг да отмъстим за кръвта му, тъй като той беше мъченически убит на територията на Ислямска република Иран“.

Лидерът на Хамас беше в Техеран за церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент заяви, че „ционистите (Израел) скоро ще видят последствията от своя страхлив и терористичен акт“.

Членът на политическото бюро на Хамас Муса Абу Марзук също се закани да отвърне на удара, като заяви: „Убийството на лидера Исмаил Хания е страхлив акт и няма да остане без отговор“.

Международната общност обаче призова за деескалация и съсредоточаване върху осигуряването на прекратяване на огъня в Газа.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че ударите в Техеран и Бейрут представляват „опасна ескалация“.

Според него всички усилия трябва да „водят до прекратяване на огъня“ в Газа и освобождаване на заложниците, взети по време на атаката на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също посочи, че прекратяването на огъня в Газа все още е „императив“, а по-късно говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби добави, че двойните убийства „не помагат“ на регионалното напрежение. | БГНЕС

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...