Община Бургас ще изгради първа в България няколко зарядни станции за електрически автомобили, които ще пълнят батериите на новите превозни средства в рамките на минути. Наречени „супербързи” тези съоръжения ще могат да заредят до 100% електричките 4 до 5 пъти по-бързо от обикновените и ще се намират в жк „Славейков” – в близост до паркинга, изграден зад „Технополис”.

На редовната сесия на Общинския съвет Димитър Николов, който поради участието му в изборите за Народно събрание като водач на листата на ГЕРБ-СДС днес присъстваше в качеството си на гражданин, даде подробности, след като в залата се разрази дискусия „за” и „против”. Той уточни, че в случая се касае за отношения изцяло между Община Бургас и държавата и никъде няма намесен частен предприемач.

„Енергийният системен оператор (ЕСО) е собственик на всички подстанции на територията на страната. Идеята е в близост до тях да се изградят зарядни станции за електрически автомобили. Бургас ще е първи в страната. С тях тези, които притежават такива превозни средства, биха препочели да се възползват от тази услуга и вместо да чакат с часове, батериите на колите им да се зареждат в рамките на минути – буквално докато си пият кафето. Не виждам нищо лошо в това и не разбирам естеството на дискусията”, каза Димитър Николов.

Николов подчерта, че въпросните станции няма да бъдат изградени на паркинга, а встрани от него, за да не заемат местата на живущите в комплекса. По думите му, ако това проработи, то може да се мултиплицира в цялата страна, а така Бургас отново ще бъде лидер в иновациите.

„Нещо повече – ЕСО щетрябва да плаща наем за тези паркоместа, които ние ще им отдадем. А отделно с това нашите електрически автомобили – тези на Общината, ще се ползват с отстъпка при зареждането на тези станции”, даде още подробности той.

В крайна сметка общинските съветници приеха предложението и тепърва предстои да видим кога ще започне строителството на тези места за зареждане на електрически автомобили.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...