При извършените полеви изследвания на повърхностни води от язовир Копринка на 23.08.2024 г. са установени ниски нива на разтворен кислород (2.71 мг/л), които са под нормите за добро състояние на водното тяло, както и съответно ниски стойности на наситеност с кислород – 27%. Не е отчетена разлика в стойностите на полевите показатели в двете точки на пробонабиране – при язовирната стена и при садковото стопанство. Останалите показатели – алкална реакция рН и електропроводимост са в нормите за добро състояние на водното тяло.

На базата на тези резултати може да се направи заключение, че в язовир Копринка липсва бурно развитие (цъфтеж) на водорасли. Вероятната причина, на която се дължат ниските нива на кислород, са увеличените потребности от кислород от наличните хидробионти в язовира и протичащите процеси на гниене в условия на намаляващ воден обем и високи температури на водата.

Измерените стойности на разтворен кислород са над критичните нива от 2 мг/л. Това е нивото, под което повечето видове риба са подложени на стрес, а при нива под 1 мг/л повечето рибни видове измират. Най-чувствителните видове риби към ниско съдържание на кислород, обитаващи водите на язовир Копринка, са: бяла риба, костур, толостолоб, щука и есетровите видове, отглеждани в садковото стопанство в язовира.

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и в следващите дни ще следи стойностите на разтворен кислород и при доближаване на границата от 2 мг/л ще се предприемат съответните действия за ограничаване на водоползването от язовира.

www.moew.government.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...