Износ на значителни количества електроенергия  към Украйна е главната причина за повишаването на цените на тока у нас.    Това  ни подрежда  на  трето място по -най-скъп ток в Европа .В сравнение със Франция например българите плащат три пъти повече месечно за ток .Това съобщават от  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която е  изпратила отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев и председателя на парламента Рая Назарян с призив за спешни мерки заради високите цени на електроенергията у нас. За да бъде подкрепена българската икономика и запазена българската индустрия е наложително да бъде приета от Министерски съвет Програма за компенсиране на цените на електрическата енергия за небитовите крайни клиенти, пишат от асоциацията .  Причините за тези високи цени  според асоциацията са на първо място износа на електроенергия към Украйна от близо 1300  Mwh.Разлики на цените в пъти са пагубни за цялата икономика на България, пише в писмото на работодателите до служебното правителство и парламента.

В допълнение, вечерните часове са изключително скъпи с цени в диапазона 600 – 1000 лв./MWh, a за 15 юли надхвърлят 1100 лв./MWh. Това са равнища, невиждани от енергийната криза през 2022 г.

Причините за тази конюнктура могат да се търсят в съчетание от фактори:

Дефицит на електроенергия на някои от регионалните пазари (Унгария, Румъния) е другата причина за високите цени на тока у нас уточняват още от  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР

 

На пазарния сегмент „ден напред“ постигнатата цена на електрическата енергия за ден на доставка 15 юли 2024 г. е 373,82 лв./MWh. Това е най-високата цена от началото на месеца. Самият месец юли е най-скъпият от началото на годината със средна цена за периода 1-15 юли от 249,15 лв./MWh. За сравнение, следващият най-скъп месец през настоящата година е м. юни с цена от 191,52 лв./MWh.

За първата половина на месеца България е с четвъртата най-висока цена в Европейския съюз.

Понастоящем по-скъпа е електроенергията само в Унгария (272,24 лв./MWh), Румъния (266,99 лв./MWh) и Гърция (251,25 лв./MWh), пишат от АОБР.

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...