Това реши Народното събрание, което прие на второ четене промени в Закона за ограничаване изменението на климата. Вносители на измененията са народните представители Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова („Продължаваме промяната-Демократична България“).

Вносът на стоки, обхванат от Механизма за корекция на въглеродните емисии по границите, на територията на Република България се осъществява според европейски регламент. За получаване на статус на одобрен декларатор по този механизъм вносителят/косвеният митнически представител подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда, който в срок от 14 дни одобрява заявлението, предвиждат приетите разпоредби.

Според европейския регламент Механизмът за корекция на въглеродните емисии по границите предвижда въглеродна такса на границата на вноса на определени продукти – стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий, водород и други производни на тях, произхождащи от трети страни, под формата на закупуване на сертификати за емисии.
www.parliament.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *