Във връзка с породените напоследък обществени полемики за използване на системата за оповестяване BG-ALERT при бедствия НСОРБ изпрати до общинските администрации Наредба № 8121з-413 за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението, издадена от Министъра на вътрешните работи.

Наредбата е обнародвана в Държавен вестник бр. 31 от 9 април 2024 г.

НСОРБ не е участвало в работна група по изготвянето й и не е получавало за коментари проекта на Наредбата.

Системата BG-ALERT се администрира от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. За използване на системата кметовете на общини подават заявление до директора на ГДПБЗН. Длъжностните лица (кметове на общини или упълномощени от тях служители) имат право да създават съобщения чрез системата BG-ALERT само след преминато първоначално обучение, което се извършва от ГД ПБЗН (чл. 28, ал.1 от Наредбата). Планирането и провеждането на обученията се организира от Главната дирекция (чл.28, ал.4 от Наредбата).

Заявлението за предоставяне на право на използване на системата се извършва чрез формуляр, представен като Приложение 2 на Наредбата, който след попълването му се изпраща до директора на ГД ПБЗН.

В Наредбата е предвиден срок от 3 месеца от вписване на съответните лица, заявили ползване на системата, да преминат първоначално обучение. Срокът за провеждане на първоначалното обучение може да бъде значително съкратен, при набиране на достатъчен брой заявители.

Общините, които желаят да получат право на ползване на системата BG-ALERT, следва да изпратят своевременно заявление по образец до ГД ПБЗН.

НСОРБ вече проведе разговори с ГД ПБЗН за максимално ускоряване на сроковете на първоначалните обучения.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...