Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как израелски конвой се придвижва през жилищен квартал в окупирания Западен бряг с човек, завързан на предния капак на един от джиповете. След като видеото предизвика вълна от остро осъждане, включително от представители на ООН, израелската армия излезе с изявление, че нейните войници са нарушили заповеди и „не са успели да отговорят на ценностите на отбранителните сили на страната“, когато са шофирали с ранен палестинец, вързан за предната част на превозното им средство.Видеото е заснето в град Дженин, в окупирания от Израел Западен бряг, на 22 юни. Израелските отбранителни сили твърдят, че мъжът е „заподозрян палестински бунтовник“, който бил част от група, стреляща по израелски войски. „По време на стрелба един от заподозрените беше ранен и задържан“, се казва в изявлението на израелската армия, цитирано от ABC. „В нарушение на заповедите и стандартните оперативни процедури заподозреният беше вързан върху превозно средство. Поведението на военните във видеото от инцидента не отговаря на ценностите на израелската армия. Инцидентът ще бъде разследван и ще бъде разгледан по съответния начин“, гласи краткото изявление. Видеото показва ранен местен жител – Муджахед Азми, който лежи върху капака на военен джип, докато конвоят минава покрай две линейки в Дженин. Според семейството на Азми, мъжът е бил улучен при стрелба от израелските войници. Когато семейството поискало линейка за Азми, израелските войници го взели, завързали го на капака на джипа си и потеглили. Палестинският клон на Червения полумесец съобщи, че израелските войници първоначално са попречили на парамедиците да лекуват мъжа. Накрая той е прехвърлен в линейка и откаран в болница. „Инцидентът припомни сцени от Втората интифада, когато израелските войски бяха критикувани, че са вързали палестинци, включително 13-годишно момче, за предната част на военен автомобил“, <a href="https://www.abc.net.au/news/2024-06-23/israeli-military-soldiers-drove-wounded-palestinian-tied-vehicle/104012064" target="_blank" rel="noopener">коментира</a> телевизия ABC, която излъчи шокиращите кадри. Специалният докладчик на ООН за ситуацията в окупираните палестински територии Франческа Албанезе нарече инцидента пример за „жив щит в действие“. Използването на цивилни като жив щит е забранено от международното право. Върховният съд на Израел забрани на израелската армия да използва палестинци като жив щит, но въпреки това тази практика продължава да се ползва многократно, коментира и британският вестник „Гардиън“. Докато Израел многократно обвини „Хамас“, че държи цивилни в жилищните квартали на Газа като жив щит, публикуваните кадри показват как войници на Израел правят това, в което обвиняват палестинците. източник:www.obektivno.bg https://twitter.com/i/status/1804530748818411617

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как израелски конвой се придвижва през жилищен квартал в окупирания Западен бряг с човек, завързан на предния капак на един от джиповете.

След като видеото предизвика вълна от остро осъждане, включително от представители на ООН, израелската армия излезе с изявление, че нейните войници са нарушили заповеди и „не са успели да отговорят на ценностите на отбранителните сили на страната“, когато са шофирали с ранен палестинец, вързан за предната част на превозното им средство.Видеото е заснето в град Дженин, в окупирания от Израел Западен бряг, на 22 юни.

Израелските отбранителни сили твърдят, че мъжът е „заподозрян палестински бунтовник“, който бил част от група, стреляща по израелски войски.

„По време на стрелба един от заподозрените беше ранен и задържан“, се казва в изявлението на израелската армия, цитирано от ABC.

„В нарушение на заповедите и стандартните оперативни процедури заподозреният беше вързан върху превозно средство. Поведението на военните във видеото от инцидента не отговаря на ценностите на израелската армия. Инцидентът ще бъде разследван и ще бъде разгледан по съответния начин“, гласи краткото изявление.

Видеото показва ранен местен жител – Муджахед Азми, който лежи върху капака на военен джип, докато конвоят минава покрай две линейки в Дженин.

Според семейството на Азми, мъжът е бил улучен при стрелба от израелските войници. Когато семейството поискало линейка за Азми, израелските войници го взели, завързали го на капака на джипа си и потеглили.

Палестинският клон на Червения полумесец съобщи, че израелските войници първоначално са попречили на парамедиците да лекуват мъжа. Накрая той е прехвърлен в линейка и откаран в болница.

„Инцидентът припомни сцени от Втората интифада, когато израелските войски бяха критикувани, че са вързали палестинци, включително 13-годишно момче, за предната част на военен автомобил“, коментира телевизия ABC, която излъчи шокиращите кадри.

Специалният докладчик на ООН за ситуацията в окупираните палестински територии Франческа Албанезе нарече инцидента пример за „жив щит в действие“.

Използването на цивилни като жив щит е забранено от международното право.

Върховният съд на Израел забрани на израелската армия да използва палестинци като жив щит, но въпреки това тази практика продължава да се ползва многократно, коментира и британският вестник „Гардиън“.

Докато Израел многократно обвини „Хамас“, че държи цивилни в жилищните квартали на Газа като жив щит, публикуваните кадри показват как войници на Израел правят това, в което обвиняват палестинците.

източник:www.obektivno.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...