След като от Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм разпространиха информацията, че правителството е поръчало на експерти да изготвят предложения как да бъде избрано място за хранилище за дълбоко геоложко погребване на ядрени отпадъци, без да бъде предизвикана силна съпротива от местното население, много бързо този доклад носещ името „Радиоактивните отпадъци и приемането им от обществото“, изчезна от публичното пространство и на практика стана недостъпен за гражданското общество. От агенцията обаче го пазят в оригиналния му вид.
Народният представител от ДПС и настоящ съпредседател на партията д-р Джевдет Чакъров бе отправил запитване до тогавашния министър на енергетиката Румен Радев. Той, както и цяла България, искаше да бъде казано точно и ясно има ли планове за такова хранилище, правени ли са проучвания за евентуални места, където да се намира то, къде са те и как ще се отрази това на природата и икономиката на страната.
Отговорът беше меко казано странен, тъй като в обем от 4 страници не бе споменато нито едно място, но пък тогавашният министър добре бе описал какви са плюсовете на съхранението на отработено ядрено гориво.
„Моля да предоставите отговори на повдигнатите въпроси и изразените опасения, както и да уведомите представителите на асоциации и сдружения от региона на Станджа, Сакар и Южното Черноморие за планираните действия и подход, които ще бъдат реализирани от Ваша страна за навременно информиране на обществеността и местните власти, за визията и намеренията за изграждане на хранилище за дългосрочно съхраняване на отработено ядрено гориво в страната, призова президентът румен радев. 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *