Сдружение „Българско кемпер общество“ /БКО/ изрази публично своето недоволство чрез отворено писмо, в което алармира за пореден опит за връщане на старата версия на наредбата към Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според тях Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ работи „на тъмно“ и пренебрегва мненията и предложенията на експертните кемперистки организации.

„Всичко това се случва в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството „Денков“, която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана“, заявяват от БКО в писмото си.

Проблеми със старата версия на наредбата

Сдружението подчертава, че старата версия на наредбата, която сега се разглежда отново, е получила над шестстотин отрицателни становища по време на общественото обсъждане. Тази версия не решава основните проблеми, свързани с къмпирането, като например нерешените въпроси за сметоизвозването и нарушенията в защитените територии.

„Така разписаният проект на наредба /стара версия/ оставя нерешени проблемите със съществуващите къмпинги в района Черноморието и законния им статут“, допълват от БКО.

Липса на уведомление и покана

Българско кемпер общество критикува Министерството за това, че не е уведомило и не е поканило кемперистките организации да участват в процеса на разглеждане на новата наредба. Според сдружението, това е сериозно нарушение на принципите на прозрачност и откритост в управлението.

„Служебното Министерство на регионалното развитие прави пореден опит за връщане на стара версия на наредба към Закона за устройство на черноморското крайбрежие“, заявява Йордан Ибришимов, председател на БКО.

Протестна готовност

Сдружението изразява твърда позиция против текущите действия на Министерството и заявява, че няма да присъства на планираното заседание на 24 юли 2024 г., което те смятат за нелегитимно. Те също така обявяват протестна готовност и са решени да използват всички средства, включително граждански протести, за да защитят интересите на кемперистите.

„Заявяваме, че няма да присъстваме на заседанието ви непоканени и смятаме, че то се провежда напълно нелегитимно и предвижда да разгледа некоректен документ – стара редакция на проектонаредбата за къмпиране“, категоричен е Ибришимов.

Българско кемпер общество настоява за запазване на последната редакция на наредбата, разработена по време на правителството „Денков“ и предупреждава за сериозни последици, ако се продължи с опитите за връщане към старата версия. Те са готови да защитават своите позиции и интереси чрез протести и други граждански действия, ако е необходимо.

„Министерство на регионалното развитие за пореден път подхожда към темата и задачата на работната група без експертиза и го намираме за доказано необосновано и в ущърб на държавния и обществен интерес“, завършват от БКО

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...