Япония предупреди, че Китай рискува да изостри напрежението с Тайван с увеличаването на военните учения, които изглежда имат за цел отчасти да подготвят силите на Пекин за евентуално нахлуване на демократично управлявания остров. Ученията са последните от поредица, включваща маневри в Тайванския проток през миналата година, които според високопоставен американски генерал биха били ключови за всяка инвазия.

 

Годишната оценка на Япония за заплахите за сигурността, включително тези, които представляват съседните държави Китай, Северна Корея и Русия, идва в момент, когато Тайван следи отблизо китайските въздушни и морски учения, включително едно със самолетоносач в близкия Тихи океан.

„Поради това нарастване на военната активност не можем да отхвърлим възможността за повишаване на напрежението“, заяви Япония за първи път в годишната си Бяла книга за отбраната.

Предупреждението на Токио идва, след като членовете на НАТО, които се срещнаха във Вашингтон тази седмица, определиха Китай като „решаващ фактор“ за руската война в Украйна и заявиха, че Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред Европа и сигурността. Забележките предизвикаха остър отговор от страна на Пекин.

Япония се опасява, че всеки конфликт в Тайван ще се разпространи на нейна територия.

Япония, чийто най-западен остров се намира само на 110 км от Тайван, е домакин на повече от 50 000 американски войници, стотици американски военни самолети и ударна група самолетоносачи, които Вашингтон може да разположи за защита на Тайван.

 

 

 

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...