В Интернет, по препоръка, а най-честно директно на летището можем да се запознаем с така наречените клейм компании. Тяхната функция е да представляват потребителя пред авиокомпанията, когато полетът закъснее или бъде отменен. Те удържат комисионна за извършената услуга, само ако авиопревозвачът изплати компенсация. Тази комисионна е процент от дължимото обезщетение за закъснелия или отменения полет и варира най-често между 20% и 50%. Това заплащане се получава от клейм компанията в замяна на факта, че потребителят не трябва активно да следи сроковете и процедурите по завеждането на жалбата си, а може да разчита това да бъде свършено от професионалисти.

 

В последно време в ЕПЦ България получаваме различни запитвания от потребители, които са предоставили личните си данни на подобни клейм компании директно на летището. Пътниците искат да знаят дали може да се откажат от услугите на тези компании, в какъв срок трябва да получат съдействие, както и как се обработват личните им данни.

Важно е да се знае, че с даването на личните си данни потребителите дават и съгласието си да бъдат представлявани пред авиокомпанията. По този начин влизат в договорни отношения със съответната фирма. Ако решат да се оттеглят от договора, много често това може да се случи  срещу определена неустойка. Обикновено, за да може човек да се откаже от услугите на подобна компания, трябва да плати същия процент, който би платил при свършена работа. Други от фирмите дават възможност потребителят да се оттегли от договора в срок до 14 дни, но само, ако не е започната работа и все още няма подаден иск към авиокомпанията. При трети условието е авиокомпанията да не е дала съгласието си да плати компенсация.

Ако обаче прекъснат едностранно договора си и откажат да платят неустойките по него, потребителите трябва да имат предвид, че клейм компанията има право да ги съди.

 

Каква е процедурата за подаване на иск към авиокомпанията?

 

Всяка авиокомпания предоставя  възможност потребителя да заведе иск за обезщетение директно през нейния сайт и това е напълно безплатно. Понякога това отнеме време и усилия, защото е необходимо да се попълни формуляр с данни за резервацията, бордните карти и пътниците. При част от превозвачите е необходимо да имаш и регистриран профил или пък да свалиш мобилно приложение на телефона си.

От друга страна клейм компаниите улесняват потребителя и спестяват тези усилия при комуникацията с превозвачите срещу съответната такса. В този смисъл потребителите е добре да преценят плюсовете и минусите на различните начини да потърсят своята компенсация от авиопревозвача.

Нашият съвет е, както и преди покупката на всяка друга стока или услуга, потребителите внимателно и на спокойствие да проверят общите условия на сайта на съответната клейм компания и тогава да вземат решение да я използват. Важно е да се проверят условията за прекратяване на договора и размера на комисионната.

В случай че потребителите имат притеснения за личните си данни, то може да се обърнат към Комисията за защита  на личните данни (КЗЛД).

www.ecc.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...