Кметът на Париж Ан Идалго се потопи в река Сена в града в сряда в опит да демонстрира чистотата на реката за Олимпиадата. Спортистите се състезават в елитното тестово събитие по триатлон за мъже в река Сена на моста Пон Александър III на 18 август 2023 г. 

Река Сена все още не е безопасна за плуване през повечето дни поради нивата на бактерии E. Coli, като Олимпийските игри трябва да започнат на 26 юли Събитията по триатлон трябва да започнат на моста Александър III в града по-късно този месец, но официалното тестване от града показа, че нивата на бактериите E. coli са били над приемливите нива през по-голямата част от дните между 3 юни и 2 юли, което потенциално би изложило спортисти до сериозни рискове за здравето. 65-годишната Идалго потопи главата си в реката, докато плуваше в сряда, след като преди това твърдеше, че водата ще бъде „замърсена, това е сигурно“.

Миналата седмица френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера също плува в Сена. „Много, много е страхотно да бъда тук и беше мечта, а сега е реалност… след Игрите ще имаме плувен басейн в реката за всички хора, за парижани и за туристите също“, каза Идалго пред репортери след плуването. Въпреки плана за почистване от 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда щатски долара) за Сена, където плуването е било незаконно повече от 100 години поради нивата на замърсяване, остават опасения относно пригодността на реката за плуване.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...