Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и зам.-кметът Тодор Дамянов проведоха днес работна среща с министъра на културата Найден Тодоров. Бяха обсъдени два основни въпроса- строителството на автогарата в Созопол и възможностите за развитие на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“.
Министър Тодоров обеща в най-кратки срокове да се назначи приемателна комисия, която да огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара и да даде предписания за тяхното укрепване и експониране .Кметът Янакиев сподели идеята си там да бъде изградена зала , в която да бъдат изложени откритите артефакти. Тя беше посрещната с одобрение от страна на министъра.
На срещата бяха обсъдени и варианти за бъдещето на остров „Св. Св.Кирик и Юлита“. Мнението на кмета Тихомир Янакиев беше, че той трябва да остане държавна собственост. Министър Тодоров изрази съгласие, но допълни, че държавата трябва да си партнира с общините при осъществяването на проекти от такъв характер.
Министър Найден Тодоров получи от кмета паметна плоча с изображението на първата аполонийска монета. Плочата е изработена в чест на отбелязването на обявяването на стария град на Созопол и остров „Св.Св. Кирик и Юлита“ за археологически и архитектурен резерват.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...