*Най-ценни дарове на тибетската култура получи кметът на Бургас Димитър Николов – красива танка и шал катак, изрисуван с осем знака на късмета

Стотици бургазлии и гости се потопиха в традициите на Тибет с духовно-културната инициатива, която се реализира в морския град, от 6 до 8 юли. По време на тридневната визита в Бургас се случат поредица от интересни събития, свързани с културата и изкуството. Делегацията от Фондация за хималайска култура, включва тримата монаси Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши и десет автентични танцьори. Те пристигнаха от Дарамшала/Dharamshala – свещеният град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия, където живее и 14-ият Далай Лама.

Делегацията, водена от Виктор Францеск – учредител на фондация Калпатару, Лобсанг Фънтсок – председател на Фондацията за хималайска култура и Лама Сонам, заедно с представители на фондация „Калпатару”, се срещнаха лично с кмета на Бургас Димитър Николов, за да му благодарят за оказаното съдействие и реализирането на събитието в морския град.

„Благодаря за гостоприемството да реализираме тази инициатива тук. Пред нас се откри един прекрасен град с толкова много топли и сърдечни хора. Много сме щастливи и чувстваме това място, като свой дом“, това каза в приветствието си Лобсанг Фънтсок – председател на Фондацията за Хималайска култура.

Той връчи на кмета на Бургас красива танка – тибетски свитък от коприна с духовен сюжет за благоденствие, както и шал катак, изрисуван с осем знака на късмета. Тези най-ценни дарове са в минимализирано количество и се дават само при най-висши и приятелски срещи.

„Идеята това събитие да се случи в Бургас се реши, когато ние бяхме в Дарамшала/Dharamshala, на визита. Тогава започна кореспонденцията, а датите съвпаднаха с рождения ден на духовния водач Далай Лама”, сподели Виктор Францеск – учредител на фондация Калпатару.

На срещата присъстваха още зам.-кметът по „Култура и вероизповедание” Диана Саватева, зам.-кметът по „Строителство” инж.Чанка Коралска и Даниела Северинова от Фондация Калпатару.

Събитието се радва на голям интерес и дава възможност на публиката да се срещне с трима монаси, специално обучени в изкуството на мандала.

Днес е последният ден, в който мандалата ще бъде разрушена. Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 часа и ще продължи до 16:30 часа, по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика. След разрушаването цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот, се организират от Фондация “Калпатару” с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...