Любопитни REUTERS/David W. Cerny
Конете на Пржевалски се завърнаха в степите на Казахстан след близо 200 години, част от амбициозна схема за повторно въвеждане на последните диви коне в света в техните оригинални местообитания.
Застрашените пясъчнокафяви коне някога са бродили из Централна Азия. Те са кръстени на руския географ Николай Пржевалски, който ги открива в края на 19 век, като по това време ареалът им е бил намален само до една част от Западна Монголия. Сега Пражкият зоопарк в Чешката република, който управлява родословната книга за вида, иска да започне да ги връща в Златната степ, регион на централен Казахстан, огромна площ от пасища и влажни зони, покриваща около 7000 квадратни километра ( 2700 квадратни мили).
В началото на юни пристигна първата група от седем коне. Още около 40 са планирани за следващите пет години. „Това са първите диви коне, които са докоснали почвата в степите на централен Казахстан от стотици години“, каза директорът на пражкия зоопарк Мирослав Бобек. „Имаме още дълъг път да извървим, но това беше исторически момент.“ Самолети на чешката армия транспортираха конете – жребец и шест кобили – с полети от Прага и Берлин до казахстанския град Аркалък, откъдето пътуваха седем часа с камион, придружени от пазачи в зоологическата градина.
Конете ще останат в заграждение за аклиматизация една година, за да се научат да намират вода и храна по време на суровите зими в степта. Конете на Пржевалски са изчезнали от дивата природа до края на 60-те години, но са останали в плен. Те вече са повторно въведени в Китай и Западна Монголия, където населението сега наброява 850 души. В Казахстан повторното въвеждане е част от усилията за опазване – конете ядат голямо разнообразие от треви, като на свой ред разпространяват семена.

REUTERS

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...