Полк. Роман Червински бе обявен в САЩ и Германия за координатор на акцията за разрушаване на газопровода през 2022 г., е в неизвестност от три дни. Това съобщиха неговите адвокати.
Той бе арестуван през април 2023 г. Обвинен е в злоупотреба с власт след провала на операцията по задържане на пилот от руските ВКС и може да получи присъда до 12 години лишаване от свобода.
На 19 април 2024 г. съдът не удължи ареста му, но полковникът не бе освободен. Юристи твърдят, че полковникът е отвеен в неизвестна посока. По-късно от съда съобщиха, че заседанието по делото се отлага за 24 май.
През ноември 2023 г. „Washington Post“ и „Der Spiegel“, в разследване на атаките срещу „Северен поток“, съобщиха, че Червински е участвал в логистиката и е управлявал екип от шестима бойци, които са инсталирали експлозиви на газопроводи. Той не е планирал операцията, а е изпълнявал заповеди на „високопоставени украински служители“.
През нощта на 26 септември 2022 г. се появи пробив в газопровода в резултат на саботаж. Течове на природен газ имаше по тръбопроводите на две места.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *