„Всички българи знаем, че ние сме един от малкото народи, които имат своя собствена азбука. Малко хора обаче знаят, че всъщност ние имаме две азбуки – едната е глаголицата, която е по-старата, а другата е кирилицата, която е създадена от Климент Охридски специално за нуждите на българския царски двор по времето на цар Симеон Велики.“, каза Костадин Костадинов в интервю.
Председателят на „Възраждане“ допълни, че на пръстите на двете му ръце обаче се броят хората, които знаят, че ние, българите, имаме и трета азбука. Това е изключително загадъчната руническа азбука. Тя е изследвана на българска земя вече повече от 200 години, но все още няма ясно и категорично тълкувание на всички нейни символи, които наброяват повече от 30.
„Преди 30 години, един български изследовател, известеният историк Петър Добрев, излезе с едно смело тълкуване и разчитане на българските руни, основаващо се на база на тяхната връзка с вече разчетените тюркски и маджарски символи. На базата на изследването на Петър Добрев, аз реших да дигитализираме българското руническо наследство и да дадем възможност на тази забравена българска азбука да бъде върната в някакво прилично обществено обращение.“, коментира  Костадинов.
С екип от дизайнер и програмист беше направен компютърен шрифт, който се казва български рунически шрифт и който от четвъртък ще бъде достъпен за свободно и безплатно теглене от мрежата.
„По този начин ако някой реши, може да пише на кирилица и после само с комбинация от два  клавиша може да превръща българския кирилски текст в български рунически текст. Вярвам, че по този начин ние ще привлечем вниманието на всички, които се вълнуват от българската история, върху една забравена част от нашето културно-историческо наследство.“, каза още Костадин Костадинов.
Той сподели, че по този начин ще припомни на българите, че народът ни е единственият в света с три свои собствени азбуки. И това всъщност е основната цел на проекта „Български руни“, за да може да се приобщи руницата към общия национален спомен за глаголицата и за кирилицата.

от тук може да се изтегли шрифта:

BulgarianRunicScript

https://drive.google.com/file/d/1WCJ76cqKP3lBmVmmdQtWJfaf7Bgow9Rh/view?usp=drive_link

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...