Масовото затлъстяване тежи с близо 500 млн. лв. на здравния бюджет у нас. Над 40% от българите са с по-висок индекс на телесна маса от здравословния, а заболяванията, свързани със затлъстяването, генерират огромни здравни разходи на бюджета. Това стана ясно от конференция на тема „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план“.

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса (ИТН) над здравословния, 25% са със затлъстяване I-ва степен, 9% – II-а степен и 2% са с III-та степен. Данните са от Национално представително социологическо проучване на Агенция „Тренд“. Според изследването 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 5 години, а 12%  – повече от 20 години.

Около 2,2 милиона пълнолетни българи са с индекс на телесната маса над здравословния, каза Димитър Ганев, политолог и съосновател на изследователски център „Тренд“.

Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни – 46% от запитаните са посочили високо кръвно налягане, 23% – висок холестерол, 21% – здравословни състояния, свързани със ставите, 14% – висока кръвна захар, и цели 11% – сънна апнея.

Теглото оказва влияние и върху икономиката на домакинството – 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца.

Аркади Шарков, здравен икономист, обърна внимание на икономическото въздействие на затлъстяването. Той посочи, че лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо, тъй като то се свързва с най-разпространените хронични болести, както и най-честите причини за смъртност.

„В България, където разходите за здравеопазване на глава от населението са значително по-ниски от средните за ЕС, финансовото натоварване е очевидно“, каза той и допълни: „Спешно здравните власти следва да предприемат мерки за събиране на данни за разходите, свързани със затлъстяването, защото световната тенденция показва, че лечението на затлъстяването и свързаните с него състояния може да отнеме значителна част от бюджета за здраве на всяка страна. Хоспитализациите поради инфаркти, инсулти и усложнения от диабет, както и някои видове рак, са не само по-чести сред затлъстялото население, но и по-продължителни и сложни, което води до по-високи разходи“.

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...