Meta обяви, че прекратява директните си партньорски отношения с Deutsche Telekom след решение на съда по-рано тази година, което ще задължи технологичната фирма да плати на телекома €20 000 000, за да продължи да използва мрежата си. Вместо това Meta вече ще пренасочва трафика от своите платформи и услуги (Facebook, Instagram, WhatsApp) през доставчици на трети страни, вместо директно през Deutsche Telekom. Очаква се този ход да увеличи риска от забавяне на мрежата, претоварване, намалена производителност/качество и прекъсвания на услугите за абонатите на Deutsche Telekom, използващи платформите на Meta. Въпреки това Meta казва, че се надява германската телекомуникационна фирма да предприеме мерки за смекчаване на тези рискове.

Как Meta и Deutsche Telekom стигнаха до задънена улица Въпросът се върти около това как се обменя трафик на данни между платформите на Meta и мрежата на Deutsche Telekom.

Въпреки това през 2022 г. Deutsche Telekom поиска плащане за данните, които Meta изпраща през своята мрежа, след като предишно споразумение между компаниите приключи и количеството трафик, обработен от ISP за Meta, беше изключително голямо в сравнение с това, което изпращаше. Според съобщения в германските медии договорът диктува Deutsche Telekom да отдели 24 частни точки за взаимно свързване с 50 порта и 5000 гигабита/сек скорости на данни на 7 места за изключително използване на услугите на Meta, за които Meta плаща 5 800 000 евро годишно между 2010 и 2020 г.

Когато договорът приключи, Meta отказа да го поднови, като вместо това предложи преход към модел без сетълмент. Въпреки това Meta продължи да изпраща трафик през peering връзката и според съобщенията отказа да плати фактури, изпратени от DT съгласно условията на предишното споразумение. Deutsche Telekom ги съди и през май 2024 г. Окръжният съд в Кьолн се произнесе в негова полза. Според решението Meta ще трябва да плати на Deutsche Telekom 20 милиона евро, за да продължи да използва мрежата си, което Meta не е приела.


Обикновено тези взаимоотношения са „без сетълмент“, което означава, че и двете страни имат оборудване, разположено в обща точка за обмен на интернет (IXP) или имат директна връзка между мрежите на другия и обменят данни, без да се таксуват взаимно.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...