Инвестират се 200 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в цялата страна. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването „Летен университет – 2024“. Събитието се организира от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и се провежда в Китен в периода от 25 август до 1 септември.

“За нас като екип е ключова ролята на диалога, а в областта на висшето образование е от изключителна важност постоянният контакт със студентите и техните организации”, подчерта проф. Цоков. По думите му основен приоритет в работата на Министерството на образованието и науката  е осъществяването на политиките за насърчаване на качеството на обучението във висшите училища и обновяването на материалната база.

“От тази година докторантската стипендия в България нараства на 1227 лв. и това е още един резултат от общите ни усилия и активен диалог”, каза още министърът. Според него това са инвестиции в младостта и знанието, които ще спомогнат за задържане на повече умове с страната, които да прилагат тук наученото. “Ще продължим да водим политика за стимулиране и насърчаване на младите хора  към по-високи резултати както и да подпомагаме развитието на академичния състав във висшите училища”, подчерта проф. Цоков. Той пожела успех на всички участници в Летния университет и допълни,  че чрез включването на студентите в обучения, семинари и спортни и културни събития се създават условия за диалог между студентските общности на висшите училища.

550 студенти от 35 висши училища в страната участват в 22-рото издание на проекта. По време на церемонията по отриването председателят на НПСС Ангел Стойков връчи почетни грамоти и плакети на официалните гости и приятели на Летен университет, сред които е и проф. Галин Цоков. Наградени бяха също Галя Василева – народен представител в 50-то НС, д-р Даниел Парушев – председател на НПСС за мандат 2020-2024, Сергей Миланов – изпълнителен директор на „Студентски столове и общежития“, Петко Горанов – кмет на район „Студентски”, проф. д-р Димитър Димитров – ректор на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. д-р Цветана Стоянова – заместник-ректор на УНСС, д-р Никола Танков – директор на Национален студентски дом, доц. д-р Даниел Йорданов – председател на НПСС за мандат 2006-2008.

Символичният огън на Националните студентски летни игри, който олицетворява вдъхновението, честта и доблестта, бе пренесен от Иван Лесов и Даниел Парушев и тържествено запален от проф. Галин Цоков и Ангел Стойков.

Освен спортни игри, всяка година организаторите се стараят да променят и обогатяват програмата на летния университет, включвайки в нея различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания, както и събития с развлекателен характер. В рамките на проекта студентите ще имат възможност да вземат участие в 10 вида спорт: футбол, волейбол, баскетбол, плажен тенис, плуване, лекоатлетическа щафета, плажна щафета, водна топка, стрийт фитнес и дърпане с въже.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...