Само за 1 година заплатата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава с 1000 лв. Това стана ясно по време на брифинг в МС, в който участваха министър-председателят Димитър Главчев, вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и Валери Апостолов, председател на „Висше образование“ в КТ „Подкрепа“.

Днес правителството отпусна допълнителни 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024 г. Финансирането се предоставя съгласно изискването на Закона за висшето образование (ЗВО) средните брутни заплати на академичния състав да бъдат не по-малки от 180 на сто от средната брутна за страната, а на изследователите и експертите съответно не по-малки от средната брутна за страната и 80 на сто от същата.

Заплатата за най-ниската академична длъжност ще нарасне на 2516 лв. По този начин 2201 асистенти ще имат повишение от над 400 лв. от сегашното си възнаграждение, а с отпуснатите средства ще има увеличение и за всички останали академични длъжности. „Това е инвестиция в младостта, интелигентността и бъдещето на България“, подчерта проф. Галин Цоков.

Министърът на образованието и науката припомни, че от началото на годината правителството вече осигури близо 80 млн. лв. за висшето образование. В Закона за държавния бюджет бяха предвидени 39 млн. лв. за повишаване на заплащането във висшите училища. Допълнително през пролетта служебното правителство осигури още 40.7 млн. лв., с които бяха увеличени възнагражденията и на непедагогическия състав.

“Вече е напреднал разговорът ни със социалните партньори и Съвета на ректорите средствата за университетите да се разпределят не на база брой на заетите в тях, а основно по два критерия – за повишаване на най-ниско финансираните направления и съобразно коефициента за качество”, допълни министър Цоков и разясни, че повече средства ще получат университетите с по-висока оценка на качеството.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...