“Подготовката на работната сила с необходимите умения за зеления и цифровия преход е приоритет на държавната политика на пазара на труда”. Това каза министърът  на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“, където говори на тема „Карта на работните места на бъдещето в зелената и цифровата ера“. Той посочи, че със средства по Плана за възстановяване и устойчивост 20% от работещите българи могат да придобият базови и средни дигитални умения до 2027 г. Още толкова хора могат да се квалифицират или преквалифицират, включително със „зелени“ умения по програма „Развитие на човешките ресурси“.
В изказването си министър Иванов обърна внимание, че зеленият и дигиталният преход ще доведат до дълбоки промени в заетостта, но и ще създадат възможности за създаване на нови работни места. Той подчерта, че тази нова среда превръща инвестициите в знанията, уменията и квалификацията на хората да работят с новите технологии във фундаментален въпрос за успешното провеждане на необходимите реформи.
За да отговори на предизвикателствата на съвременния пазар на труда, Министерството на труда и социалната политика инвестира приоритетно в обучения за повишаване на цифровите умения и квалификацията на работната сила. Целта ни е до 2027 г. 660 000 души да придобият дигитални умения, добави Ивайло Иванов. „За да насочим най-правилно инвестицията в обучения, правим аналитични прогнози за развитието на пазара на труда. Идеята е да допълним тези прогнози с анализ на очакваните промени – какви професии се предполага да се появят, кои се очаква да изчезнат, и на тази база да се прогнозират и потребностите от умения за бъдещето“, обясни министърът на труда.
Ивайло Иванов акцентира, че фокусът на инвестициите, който досега е бил насочен към развитието на технологиите, трябва да се измести към човешките ресурси. „Развитието на уменията на човешките ресурси трябва да залегне като един от ключовите елементи на всяка секторна политика – икономика, иновации, здравеопазване, околна среда.  Нито една от тези политики не би могла да се развива успешно без човешкия фактор, без наличие на квалифицирана работна сила с необходимите умения“, заключи социалният министър.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...