Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева представи България на Неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“). То се проведе на 24-25 юли 2024 г. в Будапеща.

 

На събитието министрите обмениха мнения по актуални теми, касаещи сътрудничеството на европейско равнище в областта на сърдечно-съдовите заболявания, на донорството и трансплантациите, както и на Европейското пространство за здравни данни.

 

По време на първата сесия министър Кондева сподели с колегите  опита и мерките на национално ниво, свързани със сърдечно-съдовите заболявания, които са залегнали и в приетата през м. декември 2022 г. Националната карта на дългосрочната нужда от здравни услуги.

 

„България разполага с изградена мрежа от специализирани болници за рехабилитация, които могат да осигурят пълноценното възстановяване на пациентите“, посочи министър Кондева и открои приетото решение за повишаване нивото на заплащане от НЗОК на списък от лекарства за хронични сърдечно-съдови заболявания. Министърът подчерта, чe допълнителните доброволни мерки на ниво ЕС, могат да гарантират повишаване на знанията и здравната грамотност на гражданите с цел насърчаване на превенцията и здравословния начин на живот.

 

Втората тема постави акцент върху предизвикателствата, които държавите срещат в процеса на донорството и трансплантациите. България подкрепи задълбочаване на сътрудничеството, включително разработване на план за действие и мерки на доброволна основа, съобразени с потребностите и капацитета на държавите-членки.

 

В рамките на работен обяд министрите обсъдиха стратегическите дейности, предизвикателства и мерки в контекста на прилагането на Регламента за Европейското пространство за здравни данни.  България открои значението на процесите по управление на лични здравни данни и свързаната с тях отговорност. Министър Кондева подчерта, че в страната се работи по прилагане на възприетите на европейско ниво мерки и стандарти, включително за осигуряване на максимална защита на здравните данни на пациента.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...