С официалното завършване на ремонта на този ВЕЦ се отбелязва и приключването на рехабилитацията на цялата каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“.

„Успешната рехабилитация на каскадата ще позволи ефективната работа на съоръженията в близките 15 години, а това гарантира енергийната сигурност на страната“, каза Петър Димитров. Той пожела безаварийна експлоатация и увери домакините от Министерството на енергетиката и НЕК, че в лицето на МОСВ, като пряко ангажирано с управлението на водите на национално ниво, имат надежден партньор, който винаги ще съдейства за общите стратегически цели. Заместник-министърът на енергетиката Георги Самандов припомни, че хидроенергийната каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ е най-голямата в България.

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев посочи, че след успешното приключване на рехабилитацията на каскадата българската електроенергийна система ще разчита на 735 мегавата производство от възобновяема енергия. Според него в настоящия процес на декарбонизация гъвкавото производство е ключово, особено когато е на основата на възобновяем местен ресурс.

ВЕЦ „Сестримо“ е второто стъпало в каскадата и третата най-голяма производствена мощност в състава на НЕК. Обновяването е в рамките на грантово споразумение за рехабилитация на хидроенергийния комплекс „Белмекен-Сестримо-Чаира“ и на други системи на ВЕЦ с Европейската банка за възстановяване и развитие като администратор на Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ „Козлодуй“ (KIDSF). Общият бюджет на споразумението е 37 милиона евро, от които 70% европейски средства по KIDSF, а 30 на сто – собствени средства от НЕК. Стойността на рехабилитацията на ВЕЦ „Сестримо“ е над 4,4 млн. евро.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *