Министърът на културата Найден Тодоров участва в красивата и емоционална церемония по официалното откриване на 27-мото издание на Международния театрален фестивал (МТФ) на любителските театри за комедия, пантомима и сатира „Велко Кънев“, което се състоя в неделя на площад „Освобождение“ в Тополовград.
🔹„Когато говорим за култура, няма малки и големи населени места“, каза министър Тодоров по време на откриването и добави, че за да се занимава човек с любителското творчество, означава да обича театъра. „Винаги съм вярвал, че България ще просъществува, докато в нея има любителското художествено творчество“. Министър Тодоров каза още, все още Министерството на културата не прави достатъчно за любителското творчество, но обеща програмите, свързани с него, да бъдат разширени.
🔹„Благодаря на Тополовград за всичко, което се случва тук“, каза министър Тодоров, който сподели, че докато имената на големите ни артисти като Велко Кънев се свързват с подобни инициативи, те няма да бъдат забравени.
🔹До 29 септември 2024 г. в Тополовград ще продължи двадесет и седмото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград 2024. Събитието започна вчера в 18:00 часа с Фестивално шествие на площад „Освобождение” и с Тържествена церемония за издигане флага на Фестивала. В церемонията участваха 90 деца – самодейци при читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894”. В 19:00 часа започна тържественото откриване на фестивала в театралния салон с участието на творчески състави на читалището. В 20:00 часа на Фестивалната сцена се представи Театърът на комедията „Велко Кънев” при читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894” с постановката „Звезден час” от Кен Лудвиг.
🔹Фестивалът се организира от Министерството на културата, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Съюзът на артистите в България, Съюзът на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1894” и се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. И тази година във фестивалната програма се включват български театри от чужбина – Република Молдова, Република Сърбия, Република Италия и Република Украйна. На фестивалната сцена по традиция ще се представят и любителски театри от България, общо 17 театрални състава.
🔹През 2022 г. Международният театрален фестивал „Велко Кънев“ навърши достолепните 25 години. Фестивалът е отличен с Годишната награда на Министерството на туризма за 2019 г. в категория „Туристическо събитие“.
🔹Над 100 дарители – фирми, организации и частни лица подкрепят тази година финансово провеждането на Театралния фестивал.
🔹Предстои жури с председател Богдана Костуркова – драматург на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, да отличи най-добрите театрални състави и актьори. Голямата награда на фестивала е статуетката „Златна камила“ – дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.
🔹Програмата на Фестивала можете да следите на страницата на @Фестивал на любителските комедийни театри „Велко Кънев“ гр. Тополовград
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...