Министърът на туризма даде началото на първото заседание на работната група, след проведеното обществено обсъждане, по създаване на туристически гаранционен фонд. Работната група ще разгледа всички 53 постъпили мнения, становища и препоръки от физически и юридически лица касаещи Закон за изменение и допълнение на Закона на туризма и създаване на гаранционен фонд за фирмите, извършващи туроператорска дейност. На своите заседания работната група предстои да подготви справка по смисъла на Закона за нормативните актове и да оформи окончателен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона на туризма.

Работната група е в разширен  състав, който освен неправителствените организации:  Българска асоциация на туристическите агенции, Обединение Бъдеще за туризма, Българска асоциация за изходящ туризъм, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Българска асоциация за устойчив туризъм, Българска асоциация на туристическите агенции, Сдружение Туризъм, Асоциация на инкаминг агенциите, Българска хотелска асоциация, Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация на българските застрахователи, включва и експерти от Министерство на икономиката и индустрията, Комисията за финансов надзор и Комисия за защита на потребителите.

„В рамките на законоустановения срок за обществено обсъждане получихме 53 мнения, становища и препоръки от физически и юридически лица по създаването на туристически гаранционен фонд. Бенефициер на този гаранционен фонд ще бъде крайният потребител. На първо място той трябва да се чувства защитен при всякакви форсмажорни обстоятелства, а това смятам ще повиши и доверието в туроператорите“, каза министърът на туризма Евтим Милошев, докато даваше начало на заседанието на работната група.

Министърът на туризма подчерта още, че основната задача е да бъдат изгладени противоречията по отношение на текстовете, с които една или друга част от бранш имат несъгласие.

„Министерството на туризма ще бъде изцяло в помощ на едно позитивно решение на тази група. Уверявам Ви, че няма политически, бизнес или икономически интереси в Министерството на туризма как да изглежда гаранционният фонд в туризма. Той е в помощ на пазара и сектора“, изтъкна още министър Милошев.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...