Община Троян ще управлява ,,Антично селище Состра”

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имоти, публична държавна собственост, на Община Троян за срок от 10 години, намиращи се в с. Ломец, на територията на които се намира Археологическа културна ценност „Антично селище Состра“. Това гласи съобщение на правителствения пресцентър.

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват от Регионалния исторически музей в Ловеч, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Отношенията между музея и община Троян ще се уредят с договор.

Община Созопол ще управлява реална част от Археологически резерват Острови „Св. Иван и „Св. Петър“

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност – изключителна държавна собственост, на община Созопол. Предмет на решението е Археологически резерват Острови „Св. Иван“ и „Св. Петър“ – реална част, обща площ на реалната част от резервата 140 761 кв. м., обявен с Разпореждане на Министерския съвет № 36 от 21 ноември 2001 г. и включен подт. 23 от приложението към чл. 50, ал. 3 от Закона за културното наследство.

Недвижимата културна ценността се предоставя на община Созопол за срок 10 години за осъществяване на дейности, свързани с опазването и представянето й при съобразяване на законодателството и правилата в областта на държавните помощи.

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности да се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Общински културен институт „Музеен център“ – Созопол, като отношенията между Общински културен институт „Музеен център“ – Созопол и община Созопол ще се уредят с договор.

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...