🔹С постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ днес Министерството на културата се сдоби с 44 нови щатни бройки, коитo ще бъдат разпределени в ключови структури.
🔹През последните години дейността на Национален фонд „Култура“ (НФК), Национален институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ (ИА НФЦ) беше силно затруднена поради недостиг на щатни бройки, необходими за екзистенциални длъжности, в това число – липсата на бройки за експерти в НИНКН проваляше в продължение на години създаването на План за опазване и управление на „Старинен Несебър“.
🔹Бройките, които се прехвърлят от Държавния резерв, са: 17 бр. за НИНКН, 3 бр. за НФЦ, 5 бр. за НФК, 19 бр. за МК, които се разпределят между различните дирекции – Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ и Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“.
🔹В емоционална реч министърът на културата Nayden Todorov / Найден Тодоров благодари на членовете на Министерския съвет за това решение, което ще оптимизира силно работата на културното ведомство.
🔹Припомняме, че преди година Найден Тодоров беше постигнал договорка за прехвърляне на 17 бройки към МК, но смяната на правителството попречи за довършването на този процес.
🔹МК беше изключително активно в заседанията на МС и за малко под 3 месеца МС прие 13 постановления, свързани с културата на България.
🔹Целият отчет на министър Тодоров можете да намерите на сайта на Министерството на културата: https://mc.government.bg/newsn.php?n=9346&i=1
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...