Повече от 52 000 души в България са без актуален постоянен адрес и без издадена лична карта. Това показва  данни, предоставени от служебния вътрешен министър Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос. От тези хора, 2291 са на възраст между 14 и 18 години, а останалите 49 761 са над 18 години. Тези данни бяха публикувани на сайта на парламента.

Парламентарният въпрос беше зададен от народния представител Деница Сачева, която изрази загриженост относно невъзможността за издаване на лична карта на български граждани, които нямат постоянен адрес. Според Сачева, някои българи не могат да регистрират постоянен адрес, тъй като не успяват да докажат обитаването на жилище в урегулирани поземлени имоти.

 

Министър Илков също така информира, че 18 604 души в България се водят с изтекла лична карта, а 843 души са без никакъв постоянен адрес.

Министърът обясни, че редът за издаване на лични карти е уреден в Закона за българските лични документи и Правилника за издаване на българските лични документи. Той подчерта, че гражданската регистрация в България е регламентирана в Закона за гражданската регистрация, като Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорна за администрирането на тези данни. Компетентен орган за извършване на адресната регистрация е кметът на общината, на района или на кметството, или определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...