Над 70 000 ученици са участвали в занимания по интереси, финансирани от Министерството на образованието и науката, през учебната 2023/2024 година. Приоритетно са избирани занимания от STEM – „Дигитална креативност“, „Математика“, „Технологии“ и „Природни науки“. Сред желаните направления са още „Изкуства и култура“ „Спорт“ и др. Данните съобщи държавният експерт Благовеста Борчева от дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН при откриването на единадесетия международен конкурс за учители „Развитие на критичното мислене на децата и учениците в информационното общество – електронните устройства, медиите и фалшивите новини“. Той се организира от Синдиката на българските учители (СБУ) под патронажа на МОН.

Лидерът на СБУ д-р на ик.н. Янка Такева поздрави учителите-новатори, които помагат за утвърждаване на синдикалните политики като национални благодарение на доброто социално партньорство с МОН. Тя подчерта изключителната роля на учителите за възпитаване на критично мислене у младите хора и изграждането на умения да разпознават истината зад фалшивите новини, да открояват красивото от грозното.

На събитието стана ясно, че през учебната 2023/2024 година по Националния календар за изяви по интереси са проведени 81 национални и 7 международни изяви с участие на над 30 600 деца и ученици. Над 65 200 младежи са се явили на общо 21 състезания, организирани по Националния спортен календар.
За миналата учебна година са отпуснати близо 4 млн. лева за физическа активност, спорт и спортно-туристически дейности на децата и учениците.

Близо 49 745 ученици от цялата страна са участвали в групи, финансирани от държавата по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и в спорта“.
Заниманията по интереси се организират в съответствие с желанията на учениците и със съгласието на техните родители. Регистрацията е чрез платформата class.mon.bg, която обединява информация за търсени и предлагани занимания.

От държавата е осигурена и подкрепа на изявата и развитието на даровитите деца и ученици чрез ежегодно организиране и провеждане на състезания и олимпиади за ученици, като за класиралите се на призови места са осигурени стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. През 2023 година са отпуснати 419 стипендии на ученици, класирани по програмата от мерки на МОН.

На форума се представя добър педагогически опит в извънкласните и извънучилищните дейности за възпитание в общочовешки ценности, развитие на изследователски интерес и креативно мислене у децата и учениците.

На откриването на срещата беше началникът на РУО-Добрич Светлана Василева.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...