Песента „The Rain (Supa Dupa Fly)“ на хип-хоп изпълнителката Missy Elliott, беше излъчена към Венера чрез DSN (Deep Space Network) на НАСА. Лабораторията за реактивни двигатели на агенцията в Южна Калифорния изпрати предаването в 10:05 ч. PDT в петък, 12 юли.

Като най-голямата и най-чувствителна телекомуникационна услуга от програмата на НАСА за космически комуникации и навигация (SCaN), DSN разполага с набор от гигантски радио антени, които позволяват на мисиите да проследяват, изпращат команди и получават научни данни от космически кораби, пътуващи до Луната и извън нея.

Към днешна дата системата е предала само една друга песен в космоса, което прави предаването на песента на Елиът първо за хип-хопа и НАСА. „Както изследването на космоса, така и изкуството на Миси Елиът са свързани с преодоляване на граници“, каза Британи Браун, директор на Дирекция „Дигитални и технологични технологии“, Служба по комуникации в централата на НАСА във Вашингтон, която първоначално представи идеи на екипа на Миси за сътрудничество с агенцията. „Миси има опит в вливането на ориентирани към космоса истории и футуристични визуализации в своите музикални видеоклипове, така че възможността да си сътрудничим върху нещо извън този свят е наистина подходяща.“

Песента пропътува около 158 милиона мили (254 милиона километра) от Земята до Венера – любимата планета на артиста. Предаван със скоростта на светлината, радиочестотният сигнал отне близо 14 минути, за да достигне планетата. Предаването е направено от 34-метровата (112 фута) широка радиоантена на Deep Space Station 13 (DSS-13), разположена в комплекса за дълбоки космически комуникации на DSN Goldstone, близо до Барстоу в Калифорния. По съвпадение DSS-13 също носи прякора Венера.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...