Корабът “ Starliner“, който в началото на юни качи на борда на МКС двама астронавти на НАСА, през последните два месеца е спрян поради аномалии, открити в задвижващата му система по време на полета, като датата на завръщането на мисията става все по-неясна.

Полетът на SpaceX трябваше да изведе следващата група от четирима членове на екипажа на МКС, наречена Crew-9, в средата на август, за да смени сегашната четворка, известна като „Crew-8“, която в момента се намира на борда на космическата станция.

 

Предвид засядането на двамата допълнителни астронавти обаче, НАСА трябваше да разработи план за намиране на друг начин за връщането им на Земята.

 

Полетът на „Crew-9“, който сега е планиран да излети най-рано на 24 септември, може да върне двамата блокирани астронавти и само двамата членове на „Crew-8“, което ще даде на „Боинг“ повече време за отстраняване на проблемите с космическия кораб.

 

„Тази корекция дава повече време… за финализиране на планирането на завръщането на тестовия полет на Boeing Crew, който в момента е свързан с орбиталната лаборатория“, заяви американската космическа агенция в публикация в блога си.

Корабът Starliner, при който по време на пътуването му също беше открито изтичане на хелий, може да се върне и без екипаж, ако проблемите с безопасността не бъдат решени. | БГНЕС

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...