Невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон нарастват в световен мащаб. Проучванията показват, че хората със затлъстяване са изложени на по-голям риск от развитие, както на болестта на Алцхаймер, така и на Паркинсон.

Скорошно проучване установи, че при наднормено тегло, особено ако има натрупване на мазнини в горната част на ръката и корема риска от развитие на двете заболявания се увеличава.

Броят на хората с невродегенеративни заболявания нараства бързо. Анализ от 2022 г. изчислява, че до 2050 г. около 153 милиона души ще живеят с деменция по света. Болестта на Паркинсон, второто най-разпространено невродегенеративно разстройство, сега засяга над два пъти повече души, отколкото през 1990 г., като през 2016 г. повече от 6 милиона души живеят със заболяването.

Част от увеличението се дължи на увеличената продължителност на живота, но проучванията показват, че други фактори, като затлъстяване и липса на физическа активност, също могат да увеличат риска от развитие на деменция. Както затлъстяването, така и липсата на физическа активност също повишават риска от болестта на Паркинсон. Обратно, поддържането на здравословно тегло и упражненията могат да намалят риска.

Ново проучване, използващо данни от UK Biobank, установява, че не само допълнителното тегло, но и това, къде са натрупани мазнините, може да повлияе на риска от невродегенеративни състояния. В проучването, публикувано в Neurology, медицинското списание на Американската академия по неврология, изследователите предполагат, че допълнителните мазнини по корема и горната част на ръката могат да увеличат риска от тези състояния, докато увеличената мускулна маса може да намали риска.

Изследователите са анализирали данни от 412 691 души, които са били проследявани средно девет години. По време на проучването 8224 души са развили невродегенеративни заболявания. Най-честата диагноза е болестта на Алцхаймер, като някои хора развиват други деменции или болестта на Паркинсон. В началото на проучването участниците са били на средна възраст 56 години. Изследователите са измервали обиколката на талията и бедрата на участниците, силата на хватката, плътността на костите и мазнините и чистата маса.

Те открили, че хората с повече коремни мазнини или повече мазнини в горната част на ръката имат повишен риск от развитие на невродегенеративни заболявания. По-високата костна плътност и доминиращото разпределение на мазнините в краката намаляват риска от тези заболявания. Тези резултати са в съответствие с предишни изследвания, които предполагат, че хората със затлъстяване в коремната област са изложени на повишен риск от развитие на деменция.
Повишените мазнини в горната част на ръката и корема може да повишат риска от невродегенеративни разстройства като болестта на Паркинсон, поради възпаление, инсулинова резистентност и проблеми със сърдечно-съдовата система. Тези открития обаче са асоциативни и причинно-следствената връзка не може да бъде категорично установена.

Това проучване подкрепя констатациите от предишно проучване, което установи, че увеличаването на чистата мускулна маса може да намали риска от невродегенеративни разстройства. Експертите предполагат, че подобрената митохондриална функция в чистата мускулатура може да е отговорна за благоприятните ефекти.

Това проучване подчертава потенциала за намаляване на риска от развитие на тези заболявания при хората чрез подобряване на телесния им състав. Целенасочените интервенции за намаляване на мазнините на корема и ръцете, като същевременно насърчават здравословното изграждане на мускулите, може да са по-ефективни за защита срещу тези заболявания, отколкото общия контрол на теглото.

Подобряването на състоянието на тялото чрез упражнения, диета и управление на теглото може да помогне за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания. Въпреки това, прякото въздействие на тези интервенции върху риска от невродегенерация не е напълно установено и подобни препоръки трябва да се разглеждат като част от по-широки здравни стратегии.
С нарастващите доказателства, че заседналият живот увеличава риска от деменция, ключовият извод е, че всеки вид дейност може да помогне за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания. Това проучване предполага, че може би упражненията, които увеличават мускулната маса, могат да бъдат по-ефективни от други форми на упражнения.
Според Националния институт по стареене (NIA), силовите тренировки веднъж или два пъти седмично могат да помогнат за поддържане на тялото и ума активни с напредване на възрастта. Дейностите могат да включват вдигане на тежести, упражнения със собственото тегло, като клякания, лицеви опори или йога.
Всяка физическа активност е по-добра от никаква. Дори няколко минути на ден имат значение, а малките промени водят до големи подобрения.

www.czpz.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...