В резолюция, приета в четвъртък, долната камара на парламента призова организаторите на игрите в Париж през 2024 г., както и спортисти, треньори и журналисти да използват френски колкото е възможно повече.

Ани Дженевард, консервативният вносител на резолюцията, изрази тревога пред колегите си, че „Олимпийските игри отразяват загубата на влияние на нашия език“.

Тя припомни силно критикувания лозунг, използван за първоначалната кандидатура на Париж за Игрите – „Made for Sharing“ – както и други неотдавнашни подкрепяни от правителството кампании за популяризиране на страната като „Изберете Франция“ или „Произведено във Франция“. “

Френските законодатели приеха забележително законодателство преди 30 години, предназначено да защити френския език – Закона Toubon от 1994 г. – което направи езика задължителен за рекламиране, етикетиране на продукти и публични съобщения.

Той също така постановява, че радиостанциите трябва да пускат минимум 40 процента от френскоезичните песни.
Доминацията на английския език на Олимпийските игри е особено дразнеща от френска гледна точка, като се има предвид, че съвременните игри са изобретение на френския аристократ, Пиер дьо Кубертен, в края на 19 век.
www.france24.com

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *