България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ на социално-икономическото развитие в страните членки и дава препоръки.До момента страната ни е изпълнила едва 22 цели от общо 321.

ПВУ на България е в размер на 5.689 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Досега страната ни е получила само едно плащане в размер на 1,37 милиарда евро, което представлява 24% от цялата сума.  Крайният срок за осъществяването на Плана за възстановяване е август 2026 г. От 15 май ЕК работи заедно с българските власти, за да им помогне да изпълнят изискванията за второ плащане.

За да получим парите Брюксел очаква от България да подобри функционирането и да повиши капацитета на администрацията, включително на регионално ниво, да повиши качеството на обществените поръчки и да укрепи независимостта и функционирането на регулаторите. От съществено значение е и подобряването на бизнес средата.

Около 53% от инвеститорите у нас не са уверени, че техните инвестициите са защитени от закона и съдебната система.

Брюксел счита, че отложената либерализация на пазара на електроенергия  – възпрепятства прехода към чиста и достъпна енергия.

Посочва се, че топлофикационните системи у нас често са в лошо техническо състояние и повечето от тях са предимно на природен газ или въглища.Страната ни продължава да има лоши показатели по отношение на енергийната бедност.

Сериозен проблем за България са емисиите на парникови газове от транспорта, особено от автомобилния транспорт.Докладът на ЕК показва влошаване на образованието у нас през последната година. Нивата на цифрови умения у нас остават много по-ниски от средните за ЕС (35,5% в България срещу срещу 55,5% в ЕС). Много нисък е и процентът на възрастни, които се обучават допълнително или посещават курсове за преквалификация, въпреки че това е сред акцентите в плановете за справедлив преход за въглищните региони.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *