НСИ представя шестото по ред изследване „Бюджет на времето на населението“

 

 

В периода от 21 март 2022 до 21 март 2023 г. Националният статистически институт проведе шестото по ред изследване Бюджет на времето на населението по хармонизирана методология на Европейската комисия (Евростат).

Целта на изследването е да се определи колко време хората отделят за извършване на различни дейности – платена работа, домакинска работа и семейни грижи, лични грижи, доброволен труд, социален живот, пътуване и свободно време.

I. Средно време на ден за извършване на основни дейности[1]

Резултатите от изследването показват, че населението на страната на 10 и повече навършени години отделя за задоволяване на основните си жизнени потребности (сън, хранене и други лични грижи) средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения – 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот – 4 часа и 15 минути, и за пътуване 1 час и 9 минути от денонощието.

Средно време на ден, изразходвано за лична грижа от населението на 10 и повече навършени години

В групата на личните грижи най-голям е делът на времето, изразходвано за сън[2] – 9 часа и 17 минути, или 38.7% от денонощието. За хранене[3] се отделя средно по 2 часа и 16 минути дневно, а за други лични грижи[4] – 55 минути, съответно 9.4 и 3.8% от денонощието.

В сравнение с 2011 г. времето за сън се е увеличило с 4 минути, а за хранене с 15. Времето за други лични грижи остава приблизително същото.

Мъжете и жените изразходват еднакво време за сън – средно по 9 часа и 17 минути, но мъжете се хранят с 13 минути по-дълго от жените.

Най-продължително време за сън отделят най-възрастните (65 и повече години) и най-младите (10 – 14 навършени години), съответно 10 часа и 17 минути и 9 часа и 50 минути. Най-много време за хранене отделят хората на възраст 15 – 29 навършени години – средно по 2 часа и 20 минути на ден.

Лицата, живеещи в градовете, спят с 23 минути повече в сравнение с тези в селата.

Женените мъже спят и се хранят със 7 минути повече в сравнение с мъжете, никога не встъпвали в брак. За разлика от тях, омъжените жени спят средно с 9 минути по-малко от тези, никога не встъпвали в брак, и отделят средно по 5 минути по-малко за лична грижа.

Времето за сън е средно 10 часа през почивните дни, или с 1 час повече от колкото в делничните дни. Изразходеното време за хранене в почивните дни също е по-дълго с 31 минути.

Средно време на ден, изразходено от населението на 15 и повече навършени години, за работа, свободно време и пътуване

Населението на 15 и повече навършени години в България отделя за платена работа[5] средно по 2 часа и 53 минути на ден, или 12.0% от денонощието. Времето, отделено за грижа за дома и домакинството[6] е 3 часа и 6 минути, или 12.9% от денонощието.

Жените прекарват по-дълго време в домакинска работа (4 часа и 8 минути), отколкото в платена работа (2 часа и 26 минути), докато при мъжете това съотношение е в полза на платената работа. Те изразходват средно 3 часа и 22 минути в платена работа и 1 час и 58 минути на ден в домакинска работа.

Общо за платена и неплатена работа жените изразходват средно дневно 6 часа и 34 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Най-голям дял в дейностите, свързани с грижата за дома и домакинството заема приготвянето на храна – 54 минути (жените – 1 час и 23 минути, а мъжете – 22 минути), следва измиването на чинии – средно 23 минути и пазаруване и услуги – 20 минути.

За физическа грижа за децата лицата на 15 и повече навършени години отделят средно по 10 минути на ден, като жените прекарват по 16 минути в тази дейност, а мъжете по 4 минути дневно.

Домакинската работа, за която мъжете изразходват повече време в сравнение с жените е: строителство и ремонт, градинарство и отглеждане на селскостопански животни.

Населението, живеещо в селата, отделя за домакинска работа средно по 3 часа и 49 минути, или с 58 минути на ден повече отколкото населението, живеещо в градовете.

Свободното време и времето за социален живот на хората на 15 и повече навършени години е 4 часа и 4 минути дневно. Въпреки, че мъжете прекарват средно по 56 минути повече в платена работа в сравнение с жените, те имат 45 минути повече за свободно време и социален живот.

Най-голяма част от свободното си време населението прекарва в гледане на телевизия и видео – 2 часа и 6 минути, и в социалните медии – 52 минути.

Живеещите в градовете отделят за социален живот и свободно време средно 4 часа и 9 минути, или с 20 минути повече в сравнение с хората в селата.

Ежедневно лицата на 15 и повече навършени години пътуват по 1 час и 10 минути, като мъжете изразходват средно 13 минути повече от жените за тази дейност.

II. Средно време на ден за извършване на основни дейности на учащите и заетите лица, участващи в дейността[7]

Учащи

Средното време, което участващите във формално образование прекарват в дейности, свързани с учене (учебни часове, лекции, домашни занимания и обучение в свободното време) е 6 часа и 4 минути, като мъжете изразходват 5 минути повече отколкото жените, а учащите, живеещи в градовете средно по 14 минути повече от тези в селата.

Най-много време в учебни часове прекарват децата в началния етап на основното образование – средно по 6 часа и 41 минути. Следват учащите в образователна степен „Магистър“ – 6 часа и 13 минути. Най-малко време за учебни часове и лекции изразходват учащите в образователна степен „Бакалавър“ – 5 часа и 30 минути.

Учащите в средното образование и тези в образователна степен „Магистър“, отделят най-много време за обучение в свободното си време (курсове), съответно средно 1 час и 53 минути и 1 час и 54 минути.

В свободното си време децата в началния етап на основно образование прекарват средно по 2 часа и 8 минути в спорт и дейности на открито, 2 часа и 4 минути в гледане на телевизия и видео, 1 час и 46 минути в компютърни и видео игри и 1 час и 10 минути в четене на книги.

С нарастване на възрастта времето за игра на открито намалява, докато времето за компютърни и видео игри се увеличава. Така децата, които се обучават в средното образование, изразходват средно по 1 час и 51 минути за спорт и дейности на открито и 2 часа и 11 минути за компютърни и видео игри.

Заети лица

Средното време, което заетите лица (на 15 и повече навършени години) прекарват в дейности, свързани с работа (основна, допълнителна, както и други дейности, свързани с работата), е 8 часа и 1 минута. Мъжете работят средно по 17 минути повече от жените. Заетите в градовете и селата отделят почти еднакво време за работа, съответно 8 часа и 1 минута и 8 часа и 2 минути.

Най-продължително работят наетите лица – средно по 8 часа и 4 минути. Това е с 29 минути повече от самонаетите и с 11 минути повече от самонаетите, имащи работници. Най-малко време за извършване на трудова дейност изразходват неплатените семейни работници – 7 часа и 10 минути.

Пътуването до и от работа на заетите отнема средно по 1 час и 7 минути.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 часа и 7 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете: 34 минути повече в приготвяне на храна, 9 в измиване на чинии, 11 минути повече в почистване на жилището и 1 час и 9 минути повече в създаване и поправка на дрехи и други текстилни изделия.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за мъжете и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с

Работещите жени отделят за свободно време и социален живот по 2 часа и 41 минути, а работещите мъже – 3 часа и 25 минути. Мъжете прекарват средно по 17 минути повече в посещения на кино, театър, изложби и спортни събития, 41 минути повече в компютърни и видео игри, 37 минути повече в практикуване на своите хобита, 23 минути в спортуване, 20 минути в гледане на телевизия и 15 минути в повече в четене на книги.

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ, ВКЛ. ГРАФИКИ И ТАБЛИЦИ ТУК!

****

[1] Средният брой часове на ден (24 часа) се изчислява, като сборът от времето, изразходвано за дадена дейност, се раздели на всички анкетирани лица, независимо дали са извършвали или не тази дейност в деня на анкетирането.

[2] Сън – включва спане през деня и нощта, дрямка, лежане в леглото, включително поради болест или старост, без успоредно извършване на други дейности.

[3] Хранене – включва хранене, независимо от мястото, както и междинни закуски, пиене на кафе, чай или спиртни напитки.

[4] Други лични грижи – включва лична хигиенна грижа, както и посещения на лекар, зъболекар, друг специалист или салон за красота.

[5] Платена работа (заетост) – включва времето, прекарано на основна и допълнителна работа, в т.ч. почивки, пътувания и платени обучения, свързани с работа, обедни почивки (ако не е вършена друга дейност), както и времето, отделено за търсене на нова работа.

[6] Грижа за дома и домакинството (неплатен труд) – включва всички дейности, извършени от респондента по поддръжка на жилището му и грижа за домакинството, за които не получава заплащане.

[7] Средно време на едно участващо лице (часове и минути) се изчислява, като сборът от времето, изразходвано за дадена дейност се раздели само на респондентите, които са участвали в дейността в деня на анкетирането.

www.bia-bg.com

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...