В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (54.9%), следван от доходите от пенсии (31.3%) и от самостоятелна заетост (5.9%). Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 2.7 процентни пункта, а на дохода от самостоятелна заетост – с 1.3 процентни пункта. Делът на доходите от пенсии намалява с 4.3 процентни пункта.
Тримесечният общ разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 2 668 лв. и се увеличава с 18.1% спрямо същия период на предходната година. В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (29.9%), следвани от разходите за жилище (16.1%), данъци и социални осигуровки (13.1%) и транспорт и съобщения (11.5%)
Потребление на домакинствата: Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2023 г. се променя в сравнение със същия период на 2022 г., както следва: • Между продуктите, на които нараства потреблението, с най-голямо увеличение са плодовете – от 12.8 на 13.6 кг, зеленчуците – от 17.1 на 17.6 кг, и месото – от 9.6 на 10.1 килограма. • Най-голямо намаление има при потреблението на хляб и тестени изделия – от 18.9 на 18.2 кг, и на захар – 1.6 на 1.4 килограма. • Без промяна остава потреблението на картофи.
Данните са получени от тримесечното Наблюдение на домакинските бюджети.
Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от 3 060 домакинства.
Обикновено домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или
в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо от това дали имат роднински
връзки помежду си. Домакинство е и едно лице, което живее самостоятелно, храни се отделно и има
свой отделен бюджет.
Основните показатели за доходите, разходите и потреблението се оценяват тримесечно и годишно и се представят под формата на средни величини и относителни дялове. Доходите на домакинствата в пари и натура включват доходите на всички членове на домакинството от работна заплата, пенсии, самостоятелна заетост, обезщетения за безработни, социални помощи и други. Включват се и други доходи, общи за домакинството, като регулярни или еднократни трансфери от други домакинства и продажби на имущество. Разходите на домакинствата включват разходите за храна, напитки, тютюневи изделия, жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане), транспорт, съобщения, здравеопазване, данъци, социални осигуровки и други. Потреблението средно на лице от домакинство представлява количествата консумирани хранителни продукти и напитки при домашни условия и не включва консумацията в заведения за обществено хранене. Подробна информация за Наблюдението на домакинските бюджети и резултатите от него са публикувани на сайта на НСИ (http://www.nsi.bg) в рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“ и Информационната система ИНФОСТАТ.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *