В Държавен вестник, бр. 85 от 08 октомври 2024 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация.

По – важните изменения и допълнения са:

  • Въвежда се „служебен адрес“ – адрес на недвижим имот, който е общинска собственост, определен от кмета на общината за извършване на служебна адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес. В едномесечен срок от влизането в сила на закона, органите по чл. 92, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР)  определят служебен адрес на територията на общината за извършване на адресна регистрация.
  • При невъзможност лицата по чл. 92, ал. 8 от ЗГР да се регистрират на друг адрес, комисията предлага да се регистрират на служебен адрес.

Регистрация на служебен адрес се извършва в общината по последна адресна регистрация на лицето, ако има такава.

  • От 10.12.2024 г. български граждани с настоящ адрес в чужбина, които са вписани в регистъра на населението, но не могат да посочат постоянен адрес в Република България, както и да представят документите по чл. 92, ал. 2 и 3 от ЗГР, могат да заявят служебен адрес в общината по последна адресна регистрация в страната.
  • От 10.12.2024 г. чужденци, получили статут на бежанец, хуманитарен статут или на които е предоставено убежище в Република България, при вписване за първи път в регистъра на населението, ако не могат да посочат адрес в Република България, както и да представят документите по чл. 92, ал. 2 и 3, след подадено от тях заявление за постоянен адрес и адресна карта за настоящ адрес се регистрират на служебен адрес в общината, където пребивават.
  • От 10.04.2025 г. при закриване на адрес от Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси в Република България от кмета на общината и лицата не заявят нов адрес, след изтичане на едномесечния срок от връчването на заповедта за закриването, органите по чл. 92, ал. 1 от ЗГР ги регистрират на служебен адрес.
  • Лица, които към момента на влизането в сила на закона нямат валиден български документ за самоличност поради липса на постоянен адрес, могат да заявят промяна на постоянния си адрес, като се идентифицират с български документ за самоличност с изтекъл срок на валидност или по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи.
  • Органите по чл. 92, ал. 1 от ЗГР не носят отговорност за получената кореспонденция на служебен адрес.
  • Изменя се и се допълва Раздел III. Извършване на проверка.
  • В двумесечен срок от влизането в сила на закона главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпраща на органите по чл. 92, ал. 1 от ЗГР списък на живите граждани със заличен постоянен адрес или чийто постоянен адрес е закрит от Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси. Органите по чл. 92, ал. 1 от ЗГР извършват регистрация на лицата на служебен адрес в срок до 6 месеца след получаването на списъка. Лицата се включват в списъка на общината по заличения постоянен адрес.

С всички промени в Закона за гражданската регистрация можете да се запознаете от: https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...