ЕИБ отпуска средства на стойност 12,8 млн. евро за съфинансиране на специализирана детска болница, която ще предоставя висококачествено здравно обслужване за повече от 220 000 деца от Югоизточна България в модерни помещения с нулеви вредни емисии.

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, средствата ще бъде отпуснати със седемгодишен гратисен период. Това е и първият проект за болница, който ползва мащабна консултантска и техническа помощ, предоставена от Консултантската служба на ЕИБ в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси.

„Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот. Радвам, че с наша подкрепа Бургас ще има възможността да осигури висококачествено здравно обслужване на децата в болнични помещения, съобразени с екологичните изисквания“, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

„Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания – без при това да се налага да пътуват до София или извън страната. С помощта на опита на чуждестранните експерти, осигурени от нея, Европейската инвестиционна банка ни помогна да разработим по модерен начин този важен проект. С помощта на финансовите средства от ЕИБ ще можем спокойно да работим по строителството“, сподели кметът Димитър Николов.

В бюджета за 2023 година, с подкрепата на всички бургаски народни представители, държавата задели средства за изграждането на университетската детска болница в Бургас.

На церемонията по подписване на договора днес в залата на Община Бургас присъстваха още представители на Европейската инвестиционна банка и на екипа, който работи по проекта за болницата.

Веднага след подписването, бе осъществена първата работна оперативка с представители на фирмата-изпълнител за обсъждане на подготвителните и строителни дейности по проекта и бе посетено мястото, на което ще бъде построено новата болница.

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21-ви век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в педиатричното интензивно отделение са предвидени още 10 легла. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал. Новата болница ще спомогне за привличането и задържането на квалифицирани медицински специалисти в региона. Наред с това, тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологосъобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия. За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *