Това съобщи кметът на общината Тихомир Янакиев на среща със зам. областния управител Владимир Крумов, Цветан Мирчев – изп. Дир. На ВиК Бургас, Александър Маринов – гл. инж. На ВиК Бургас и Пламен Парашкевов – рък. Звено ВиК Созопол.
Там ВиК ще изгради втора камера, с която проблемът с водоснабдяването на село Индже войвода ще бъде решен. Първата стъпка е да се направи парцеларен план на трасето, което е дълго около 6км. Трябва да се уточни и каква е територията по продължението му.
„Анализите показват, че подземните води трайно намаляват и трябва да вземем мерки своевременно“, каза кметът Тихомир Янакиев. Той уточни, че ще се търси финансиране по европрограма и с помощта на държавата.
Янакиев ще потърси и съдействието на кмета на Малко Търново – Илиян Янчев, тъй като трасето преминава и през тази община. Според експертите щом в проекта участват две съседни общини, той става обект от регионално значение и финансирането ще бъде приоритетно.
На срещата беше обсъден още ремонтът водопровода и канализацията на ул. „Стара планина“ в Созопол. През лятото ще бъде изработен проект, а ремонтът ще започне след туристическия сезон. Големият проект на ВиК за водоснабдяване и канализация на квартали в Созопол и „Червенка“ в Черноморец също ще започне през есента.
Кметът Тихомир Янакиев се поинтересува за ремонта на язовир „Ясна поляна“ и как той ще се отрази на община Созопол. От ВиК го увериха, че ремонтът продължава, но вече има байпас към язовир „Камчия“ и не се очакват проблеми с водоснабдяването през летните месеци.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *