Община Царево започва сътрудничество с арх. Цвета Сурчева – преподавател по устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж. Студентите от пети курс в класовете на арх. Сурчева са изготвили безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на общината. „Вярваме, че тази инициатива е чудесна комбинация от полезност и практичност, както за едни млади специалисти, избрали пътя на архитектурата, така и за община Царево. От една страна студентите имат възможност да трупат изключително важния за тях в момента практически опит, а от друга страна Община Царево получи проекти, които да реализира в бъдеще – проекти на сгради, в които общината би инвестирала средства в годините напред“, споделят от администрацията.

Тези проекти участват в международен конкурс, организиран под патронажа на Асоциация на франкофонските общини в света на тема „Какви форми ще приемат градовете през 2050 г.“ – фокусът е върху измененията на климата, устойчивостта на градовете и екологичния транспорт. Царево е единствената българска община с участие в конкурса.

Студентите са дали и много сполучливи имена на сградите в архитектурните си проекти:

  • Дървена складова сграда на пристанище Царево (Хангарът) – „La porte Culturelle de l’Europe“ или „Културната врата към Европа“
  • Двете сгради в Ахтопол – Информационен посетителски център „Приморска Странджа“ бившата здравна служба – „Les pavillons d’Achtopol vitrines d’attracivité et de la Biodiversité“ или „Павилионите на Ахтопол демонстрират привлекателност и биоразнообразие“
  • Старото кметство на Синеморец – „La culture ensemble“ или „За културата заедно“
  • Кметство Лозенец – „Le béton s’habille en vignes“ или „Бетонът е облечен в лози“. По тази инициатива Община Царево вече кандидатства за финансиране по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027, за надстрояване на сградата на кметство Лозенец. Дейностите са само част от пилотния проект за експериментиране и тестване на инструменти, свързани с устойчивия туризъм.

Архитектурните проекти на френските студенти са изложени на площада в гр. Царево.

 

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...