Община Поморие направи своята годишна вноска от 58 574 лв в подкрепа на наскоро учреденото сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Средствата са осигурени от туристическия данък, който по закон следва да се разходва за дейности, свързани с развитие на туризма, без да се ощетяват общинските бюджети. Това бе и първоначалното предложение на кмета на община Поморие Иван Алексиев, когато през март за първи път представи идеята си за създаване на такова сдружение, като част от концепцията за увеличаване на туристопотока извън активния туристически сезон. Предложението бе единодушно прието от кметовете на 13-те общини в Бургаска област и от ръководството на „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД, които на среща в по-широк формат декларираха желанието си да участват с вноска, за да се стимулират целогодишните полети от и до летище Бургас. Алгоритъмът на участие е вноската на черноморските общини да е 2 лева на жител, а на останалите общини по 0,50 стотинки на жител.

„Нормално е като инициатор Община Поморие да е сред първите вносители във „Фонда за развитие на летище Бургас“. Още веднъж благодаря на колегите си кметове и на председателите на общински съвети за това, че взеха решение за участие и приеха устава. Както и преди споменах – решението има три страни: общини, концесионер и държава. Надявам се никой да не отстъпва крачка назад, за да успеем да дофинансираме полети извън активния летен сезон“, подчерта Алексиев.

Освен удължаването на сезона, целогодишната транспортна свързаност ще допринесе за развитието на Югоизточния регион и ще е от полза за всички учещи и работещи в чужбина, както и за всички, които развиват бизнес извън България. Създаването на новия фонд обединява усилията не само на черноморските общини, но и на другите общини в региона. То гарантира ангажираността на концесионера чрез финансовото му участие, както и на държавата като страна по концесионния договор.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *