България д-р Иван Маджаров

Основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната заплата за страната. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Д-р Маджаров участва във форум „Медицинският туризъм – Възможни решения в България”. По думите му това е и начинът, по който се определят заплатите на учителите и дава възможност да се предвидят необходимите средства. От лекарския съюз държим в Закона за здравното осигуряване да бъде записано, че който иска да работи по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), трябва да гарантира поне минимални за държавата възнаграждения, но те да не са обвързани с Колективния трудов договор (КТД), а с „кратно“ на средната за страната заплата, както се образува и на депутатите заплатата, каза още той.

Заради желанието на депутатите да гарантират минималния доход през Закона за здравното осигуряване чрез КТД, сме в ситуация, в която чрез КТД съвсем други страни отговарят за това дали ще има такъв договор или не. В тази ситуация е по-добре да има някакъв КТД, за да може да се спазят тези изисквания, които има и към настоящия момент, добави д-р Маджаров. От друга страна обаче, ако някой изисква в средата на годината при вече приет бюджет и гласувани цени и обеми да повиши изискванията за минимални възнаграждения, ги поставя в невъзможност, допълни той. По думите му трябва да се гарантират поне досегашните нива на основните заплати, заложени в КТД. Би било добре законодателят да ни „отвърже“ от КТД и да посочи други критерии за възнаграждения.

В отговор на въпрос защо при предвидени над един милиард лева повече за болниците за тази година от лечебните заведения твърдят, че не могат да осигурят основни заплати от 2000 лв. за лекар и 1500 лв. за медицинска сестра, д-р Маджаров каза, че след като не могат да осигурят тези заплати, ще работят само в спектъра медицински услуги, които може да осигурят. Болници, които не са достигнали тези основни заплати, вероятно ще останат без персонал, допълни той. Ако тези болници са общинска собственост, това е проблем на общината, а ако са държавни болници, това е проблем на министъра на здравеопазването, добави той.

В досега действащия КТД се предвиждаше основното възнаграждение на лекар без специалност да е 2000 лв., на медицинска сестра – 1500 лв., а на санитар – 910 лв. Срокът на КТД беше до април тази година. В момента КТД няма. По-късно днес се очаква среща между работодателите и синдикатите, която ще бъде при министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Преди дни д-р Кондева каза за БТА, че експертите на министерството предлагат да се запазят поне още една година досегашните нива на основните заплати.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *