От 1 януари 2025 година всеки търговски обект и ресторант трябва да има съдове за разделно събиране на отпадъци, както и за биоразградимите, пише вестник „Марица“. Това изискване е част от новата методика за определяте на такса „битови отпадъци“, цитира зам.-кмета Иван Стоянов медията.

„Пловдив генерира годишно близо 150 хил. тона смесен битов отпадък, но проблемът е, че разделното събиране се осъществява само от организациите за оползотворяване единствено от опаковки. Имаме договор с тях, но не можем да разположим повече съдове, защото се отчитат пред МОСВ. Продължаваме да обсъждаме този въпрос, вкл. с Министерството, за да се намери решение“, казва зам.-кметът пред медията.

Засега се мисли за индивидуални кофи за смет в крайните квартали, където има повече къщи. За жилищните блокове ще бъдат определени контейнери със заключващ механизъм и количеството изхвърлени отпадъци ще се измерва на място.

Иван Стоянов обръща внимание, че въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ е свързано с много разходи, но стремежът на общинската администрация е таксата да бъде колкото може по-щадяща за гражданите.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...