За 7-и път тази година на 20 май обръщаме специално внимание на пчелите, насочено към информиране на обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, показвайки тяхната ключова роля за опрашването на растенията и за живота на Земята. Празникът се отбелязва през май, когато е най-голямата активност в растежа на пчелните семейства, в близост до 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие.

Понастоящем пчелите, опрашителите и много други насекоми намаляват масово. Като признание за основната роля, която младите хора могат да играят при справянето с предизвикателствата, пред които са изправени пчелите и другите опрашители, Световният ден на пчелите тази година се фокусира върху темата „Бъдещето на пчелите и младежите – Бъди ангажиран!“ („Bee engaged with Youth.“). Той предоставя възможност на всички нас – независимо дали работим за правителства, организации на гражданското общество или сме загрижени граждани, пчелари, природолюбители – да предприемем или насърчим действия, които ще защитят и подобрят състоянието на опрашителите и техните местообитания, ще увеличат тяхното изобилие и разнообразие и ще подкрепят устойчивото развитие на пчеларството.

България е активен член на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги (IPBES), представяна от МОСВ. Докладът на IPBES, разработен от 80 учени от цял ​​свят, (https://files.ipbes.net/ipbes-web-prod-public-files/spm_deliverable_3a_pollination_20170222.pdf), изразява загриженост заради предизвикателството да се изхрани нарастващото население на света през следващите десетилетия. Изчезването на пчелите би било проблем за човешката раса, тъй като 1/3 от произвежданата храна в света, всяка трета лъжица храна зависи от наличието на опрашители.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *