„Откриваме цялостно реконструирания граничен контролно-пропускателен пункт „Калотина“. Това е първият от поредицата гранични пунктове, чийто ремонт вече е завършен”, заяви министър-председателят Димитър Главчев при откриването на пункта. Премиерът посочи, че статистиката за ГКПП „Калотина“ показва ръст на товарния трафик от почти 30% за последните пет години. Това е първият ремонт на пункта от 30 години насам в такъв размер. Цялостно е променен и обликът. „Пунктовете в страната са проектирани да поемат трафик от 2.5 млн. превозни средства годишно, а само през 2023 г са преминали 4.5 милиона, с тенденция до 2029 г да нараснат до 10 милиона. Затова правителството предприема мерки с цел облекчаване на трафика по всички гранични пунктове“, отбеляза министър-председателят. Той припомни, че преди три месеца кабинетът започна усилени действия за разширяването на пунктовете при Малко Търново и Капитан Андреево, като целта е всички да бъдат реконструирани.
Реконструкцията на ГКПП “Калотина” е извършена на два етапа в периода 2018 – 2024 г. При изпълнението са обновени и увеличени трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта. През първия етап е извършена оптимизация на организацията на съществуващите ленти за товарен трафик на „вход“ на „изход“ с увеличаване броя им от 2 на 3 чрез изграждане на по три напълно нови ленти с везни за проверка на товарни автомобили и навеси за физически и документален контрол. През втория етап от строителните работи е подобрена организацията на съществуващите ленти за проверка на леки автомобили от 8 на 12 на „вход“ и от 6 на 11 на „изход“ с възможност за увеличаване броя им до 15 в посока.
По време на церемонията по откриването на пункта присъстваха и министърът на вътрешните работи Атанас Илков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Коритарова съобщи пред медии, че при ГКПП „Калотина“ ще бъде изграден първият държавен паркинг. В момента се обследват терените, така че да може да се създадат условия за нормално изчакване на преминаването на тежкотоварния трафик. „Днес издадохме и последното разрешение за строеж във връзка с изграждането на АМ „Европа“. Нашата цел и приоритет в работата е до летния сезон връзката между границата ни със Сърбия и София да бъде напълно построена“, допълни още министър Коритарова.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...